Home / Blog / Pytania do managera sali weselnej
Jednym z pierwszych etapów w trakcie planowania wesela jest wybór sali weselnej i oczywiście zespołu weselnego :). Gdy już rozpatrzycie wszystkie za i przeciw, przyjdzie czas, aby spotkać się z właścicielem, czy managerem sali, aby ustalić szczegóły Waszego przyjęcia weselnego. Warto sobie przygotować listę pytań, które należy zadać, bo w trakcie wiadomo jak to jest, akurat wszystko wyleci z głowy. Ponieważ jak się domyślacie bywamy na weselach dosyć często, to też wiemy z czym nieraz Para Młoda czy rodzice mają problem. W związku z tym powstała taka lista pytań, które warto zadać osobie, która zarządza salą.

Pytania do managera sali weselnej

sala weselna
1. Cena - dowiedzcie się ile i za co dokładnie płacicie. Często ukryte koszty (pokrowce na krzesła, kwiaty na stole, świeczniki itp) potrafią znacznie zwiększyć koszt całkowity.
2. Stolik dla kamerzysty, fotografa i zespołu oczywiście :). czy jest oddzielny i jaka jest stawka za talerzyk ?
Z reguły sale liczą sobie 50% ceny, ale warto to ustalić i dowiedzieć się za co płacicie. Nie raz zdarzyło się, że Para Młoda zapłaciła standardową stawkę, a na stole nie było nic.
3. Dzieci na weselu - z reguły koszt to również 50% stawki za dorosłego gościa. Mała grupka dzieciaków może również zmienić nasze rachunki.
4. Czy jest minimalna minimalna ilość gości za którą trzeba zapłacić ?
Wiele sal stosuje teraz tę zasadę, że zapłacić trzeba za np. osiemdziesięciu gości nawet jeśli będzie zaproszonych jest tylko sześćdziesięciu.
5. Kiedy należy podać ostateczną ilość gości ?
Jest to dosyć ważne, gdyż jak ostatnio dochodzą nas słuchy, goście często odmawiają przybycia na wesele z różnych przyczyn. Często na salach mówią nam, że 15-20% to norma, a z forów wiemy, że bywa i 50% w skrajnych przypadkach.
6. Menu - do kiedy należy ustalić ostatecznie (jeżeli jest taka opcja) i czy jest możliwość degustacji przykładowego menu.
7. Zaliczka - ile i do kiedy, a kiedy resztę kwoty ?
8. Do której godziny jest zarezerwowana sala i co Was czeka w razie przedłużenia wesela (nie raz nie ma takiej opcji).
9. Czy przez całe wesele, jest na sali osoba decyzyjna.
Niby banalne, a naprawdę bardzo ważne pytanie. Nie raz, nie dwa widzieliśmy że Młodzi, bądź rodzice nie mogą się dogadać z obsługą, a żadnego szefa nie ma i stosowana jest tzw "spychoterapia".
10. Napoje - ile i jak są serwowane - kawa, herbata, woda, soki itd.
11. Ciasta, Tort - czy są wliczone w cenę, jeżeli tak to jak to wygląda.
12. Wiejski/polski/przaśny stół - z reguły jest doliczana kwota za każdego gości.
13. Czy jest możliwość przyniesienia własnych produktów ? - niektórzy mają dostęp do własnych wyrobów wędliniarskich, czy cukierniczych, oraz napojów "wyskokowych" idealnie nadających się na "wiejski stół" :)
14. Alkohol - czy można przynieść swój, czy trzeba zakupić na sali ? Jeżeli na sali to jak jest wybór. Kto dysponuje alkoholem i gdzie jest on przechowywany. Czy są lodówki, lub cooler'y na stół.
15. Powitanie gości i Pary Młodej - "szampan", wódka, chleb i sól, czerwony dywan i te sprawy.
Czy wszystko jest w zakresie sali, czy jest to dodatkowy koszt ?
16. "Szampan" - jeżeli sala gwarantuje "szampana" na powitanie to warto dowiedzieć się co to takiego jest.
17. Atrakcje weselne - czy sala coś poleca, ewentualnie na co się godzi ? Bo nie wszędzie da radę zrobić pokaz sztucznych ogni czy puścić lampiony.
18. Dodatkowe pomieszczenia - czy jest szatnia ? Czy jest pomieszczenie gdzie można przechowywać bezpiecznie prezenty ? Czy jest sejf ?
19, Czy jest osoba odpowiadająca za czystość toalet w trakcie wesela ?
20. Ilu kelnerów jest przewidziane na planowaną liczbę gości ?
Jak są sprawni kelnerzy to 1 na 30 gości wystarczy, ale nieraz jest 1:20 i obiady roznoszone są przez 30min.
21. Czy obiekt wyposażony jest w agregat prądotwórczy ?
Niestety kilka razy zdarzyła się taka awaria na sali. Zgasły światła i przerwa przymusowa. Grać się nie da, chyba że akustycznie, ale tylu gości się nie przekrzyczy :), kręcić i fotografować po ciemku też nie bardzo.

Oprócz tego jest jeszcze kilka spraw, które mogą niektórych zainteresować, takich jak wybór stołów (okrągłe czy prostokątne), tablica z rozmieszczeniem gości i winietki na stołach, czy sala dysponuje pojemnikami do których można zabrać resztę jedzenia, czy są pokoje noclegowe itp.